Coachen op de werkvloer

Kyden
door Kyden
3 min leestijd
augustus 23

Je hebt ongetwijfeld wel eens iemand horen praten over coachen op de werkvloer. Misschien ben je in het verleden zelf wel gecoacht of heb je coaching gebruikt om de prestaties van een collega te verbeteren. Zelfs als je het op dat moment niet als 'coaching' bestempelde. Maar wat is coachen nou eigenlijk, en hoe gebruik je het? En welke vaardigheden heb je nodig om een effectieve coach te zijn?

Een succesvolle coach

In dit artikel bespreken we de basisbeginselen van coachen op de werkvloer. We maken duidelijk wat het inhoudt en bekijken welke belangrijke benaderingen je kunt gebruiken om een succesvolle coach te zijn. We bespreken ook een aantal situaties waarin coachen op de werkvloer nuttig kan zijn, en kijken naar een paar voorbeelden van coachingsvragen.


Wat is coaching?

Coaching is een effectieve manier om de vaardigheden en het potentieel van mensen te ontwikkelen en hun prestaties te verbeteren. Voorwaarde voor effectieve coaching is echter dat de coach ervan overtuigd is dat er een nog niet gerealiseerd potentieel in de coachee aanwezig is. Daarnaast is het uiteraard cruciaal dat de coachee openstaat voor coaching. Een coachingssessie vindt meestal plaats als een gesprek tussen de coach en de coachee (persoon die wordt gecoacht) en richt zich op het helpen van de coachee om voor zichzelf antwoorden te ontdekken. Mensen gaan immers eerder met oplossingen aan de slag die ze zelf bedacht hebben dan met oplossingen die hen worden opgedrongen.


Wat is coaching niet?

In sommige organisaties wordt coaching nog steeds gezien als een corrigerende tool die alleen wordt gebruikt als dingen verkeerd lopen. Maar gelukkig wordt coachen op de werkvloer in steeds meer organisaties beschouwd als een positieve en bewezen aanpak om medewerkers te helpen hun doelen en ambities te verkennen en deze vervolgens te realiseren.

Coaches op de werkvloer zijn geen psychotherapeuten, trainers of consultants - hoewel ze soms misschien dezelfde vaardigheden en hulpmiddelen gebruiken. Als coach vraag je immers ook dóór, waardoor je vaak dicht bij de innerlijke kern van de coachee komt. De coachee moet echter over voldoende zelfregulerend potentieel beschikken om coaching effectief te laten zijn. Ontbreekt die zelfregulerende factor, dan kan het zijn dat de persoon eerder een therapeut nodig heeft en moet de coach terugtreden.

De meeste formele, professionele coaching wordt uitgevoerd door gekwalificeerde mensen die met coachees samenwerken om hun effectiviteit en prestaties te verbeteren. Coaches kunnen rechtstreeks worden ingehuurd door coachees of door hun organisaties.

Coaching op deze basis is het meest effectief wanneer alle betrokkenen de reden voor het aannemen van een coach duidelijk begrijpen. Gezamenlijk bepalen zij de verwachtingen voor wat zij met de coaching willen bereiken.

Managers, leidinggevenden en HR professionals bevinden zich in een bijzondere positie binnen een organisatie. Ze hebben een voorbeeldfunctie op vlakken als samenwerking, communicatie, professionaliteit en mate van taakvolwassenheid waarop zij medewerkers aansturen en ook kunnen coachen. Daarvoor hoef je niet formeel als coach te worden opgeleid, maar kun je volstaan met een korte coachopleiding waarin je waardevolle technieken en methodieken aanleert om je coachingsvaardigheden te ontwikkelen.


Waar coaching kan helpen?

Hieronder volgt een aantal voorbeelden van vragen die je kunt (helpen) beantwoorden met behulp van coaching:

  • Wat kan ik doen om te zorgen dat ik mijn werk en werkomstandigheden leuk, inspirerend en uitdagend blijf vinden?
  • Hoe kan ik een betere balans vinden tussen mijn werk en privéleven?
  • Welke kennis en vaardigheden heb ik nodig om te groeien in mijn huidige rol?
  • Hoe beheer ik mijn tijd beter om alles te kunnen bereiken wat ik wil in het leven?
  • Hoe kan ik mijn angsten overwinnen om vervolgens mijn ambities te (durven) realiseren?
  • Wat moet ik als volgende stap in mijn carrière zetten en waar wil ik die gaan zetten?
  • Hoe kan ik een waardevolle en zinvolle bijdrage leveren aan het leven van anderen?
  • Wat kan ik doen om beter om te gaan met werkdruk?
  • Hoe help ik mijn klanten beter om mooie resultaten te bereiken?
  • Hoe kan ik mijn relatie met een specifieke collega verbeteren?

    Wil jij mensen helpen met dit soort vragen, en ben je benieuwd of je het in je hebt om coach te worden? Neem dan contact op met onze collega Carole Huntjens.
Carole Huntjens-1
Carole Huntjens
Business Unit Lead