Opoen t

Bewust werken aan een betere versie van jezelf

Bewust werken aan een betere versie van jezelf

Als er iets duidelijk is geworden gedurende het afgelopen coronajaar en de vele zoomsessies die dat met zich meebracht is het wel dat de meesten van ons niet graag naar zichzelf kijken. Fabrikanten van concealer, gel en lippenstift hebben zelden zulke goede zaken gedaan. Toch weten we bij Dialogue als geen ander dat het heel nuttig kan zijn zo nu en dan op jezelf en je eigen handelen te reflecteren. Niet zozeer op je eigen spiegelbeeld of beeldscherm, maar vooral op je dagelijkse praktijk, je morele kompas en op hoe je gedrag aansluit bij je eigen ethische afwegingen die je dag in dag uit maakt. ‘Leven zonder zo’n onderzoek’ zei Socrates in zijn beroemde verdedigingsrede: ‘is zelfs niet waard geleefd te worden’. Michel de Montaigne (1533-1592) was ook zo’n denker die zichzelf als onderwerp nam. Door zelfonderzoek krijg je inzicht hoe te handelen volgens je eigen aard; niet zozeer een diep filosofische, maar beslist ook een praktische wijsheid.

Kiezels en keien van Stephen Covey

Zeker als je in je werk overwegend solistisch opereert – en dat is voor bijvoorbeeld een advocaat of mediator nogal eens het geval – dan is zelfonderzoek weliswaar onmisbaar, maar vaker een actiepunt dat langzaam maar zeker onderaan je prioriteitenlijst komt te staan. Dan zakt het als zand tussen de spreekwoordelijke kiezels en keien van Stephen Covey door naar de bodem van de pot. Zelfs als je een meester bent in het managen van de werkstroom vol stukken schrijven, vergaderingen voorbereiden, cliëntgesprekken voeren, bellen, mailen en het tussendoor snel nog even beantwoorden van die prangende vraag van een collega, dan nog is het confronterend en op zijn minst lastig zo nu en dan stil te staan bij wat je beweegt. Vakmanschap kan echter niet zonder een permanente educatie, en ook niet zonder een voortdurende reflectie op het eigen handelen.

 

Self-assessment

Het rapport dat hierover in maart 2020 uitkwam (Meesterschap is Vakmanschap, handelingsgericht en ontwikkelingsgericht kijken naar het vakmanschap van advocaten, van dr. Niels van der Weerdt en dr. Mark van Vuuren) maakte dat opnieuw duidelijk. Het rapport is opgesteld in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). De NOvA heeft Dialogue benaderd om op basis van dit rapport de inhoudelijke vragen van het self-assessment te ontwikkelen die de advocaat aanzetten om na te denken over belangrijke thema’s in het vak en de eigen visie daarop, om te reflecteren op het eigen handelen als professional. De nieuwe self-assessment tool sluit aan bij de andere kwaliteitsbevorderende initiatieven van de NOvA zoals de DilemmApp, het rechtsgebiedenregister en de kwaliteitstoetsen. De tool is in drie categorieën opgedeeld met vragen over expertise, interactie en attitude, die digitaal in ongeveer een uur te beantwoorden zijn. Het self-assessment is overigens geen test. Het gebruik ervan is vrijwillig en kosteloos. Na het afleggen van het self-assessment ontvang je een pdf-rapportage, waarin de belangrijkste resultaten zijn uitgelicht en je krijgt een certificaat. Jaarlijks kan er 1 PO-punt behaald worden. In deze video wordt alles kort uitgelegd. Voor de tool zelf ga je naar https://self-assessment.advocatenorde.nl/.

Vragen?

Wil je meer weten over de self-assessment tool of onze legal trainingen? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.