Opoen t

Online mediation? Zó bereid je je goed voor

Online mediation? Zó bereid je je goed voor

Mediation is mensenwerk. Daarom bieden we onze cliënten altijd een veilige setting om vrij en openhartig met elkaar te praten over een oplossing voor het bestaande conflict. Dat kan natuurlijk live aan de mediationtafel, maar online mediation is een prima alternatief wanneer een ontmoeting wegens omstandigheden niet face-to-face kan plaatsvinden. Al is dat zogenaamde beeldbellen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met de volgende vijf ‘do’s’ start je in elk geval goed voorbereid en vol vertrouwen aan de online mediation.

onlineDo #1: Draai een keer proef

Ben je onzeker over je technische vaardigheden? Vraag de mediator om een dag voor de mediation of bij het intakegesprek alvast te oefenen met de online tool die gebruikt wordt voor het videogesprek. Zo kun je ervaren hoe het werkt en al wennen aan het werken met de tool, voordat de daadwerkelijke mediation van start gaat.

Do #2: Check beeld en geluid

Wanneer je fysiek met elkaar in een ruimte zit, gebeurt er meer dan alleen wat er gezegd wordt. Sterker nog, maar 20% van de boodschap zit in de woorden. De overige 80% zit in de klank (30%) en de lichaamstaal (50%). Een stembuiging, een tussenzinnetje, een frons, een blik, een diepe zucht… subtiele signalen kunnen veelzeggend zijn. Daarom is het belangrijk dat de mediator en de deelnemers elkaar goed kunnen zien.

Check dus van tevoren de beeld- en geluidskwaliteit van je laptop of pc. Kijk ook hoe je er zelf vanuit jouw eigen plek uitziet op beeld. Zorg ervoor dat je met je gezicht naar een raam gericht zit. Hierdoor zijn jouw gezichtsuitdrukkingen en die van de ander goed zichtbaar.

Do #3: Plan de tijdsduur

Vraag voorafgaand aan de online mediation om afspraken over de tijdstippen en duur van de sessies. Plan geen mediationafspraken midden op een drukke werkdag, of na een vermoeiende meeting. Zorg daarnaast voor een ruimte waar je goed kunt focussen op de mediation en niet wordt afgeleid.

Do #4: Zorg goed voor jezelf

Een mediationgesprek kan best wat energie kosten. Zorg er daarom voor dat je comfortabel zit, met een kop thee of koffie binnen handbereik. Heb je behoefte aan een pauze? Geef dit dan aan. Onze ervaring is dat in online gesprekken de concentratie sneller afneemt. Even afstand nemen kan helpen om daarna weer helder verder te kunnen gaan met het gesprek.

Do #5: Denk aan de vertrouwelijkheid

Bij mediation spreek je af dat wat je in de mediation deelt, vertrouwelijk is en blijft. Dat is om een veilige omgeving te creëren waarin de deelnemers open een eerlijk met elkaar over alles kunnen praten en alle mogelijke oplossingen kunnen onderzoeken.

Bij online mediation is dat niet anders. Wat kun je doen om de vertrouwelijkheid te waarborgen?

  • Ga in een ruimte zitten waar niemand kan meeluisteren of meekijken

  • Beschrijf aan het begin van de bijeenkomst hoe je erbij zit. Waar zit je (op kantoor of ergens thuis?), in welke ruimte en hoe heb je ervoor gezorgd dat je niet wordt gestoord?

  • Gebruik oortjes, zodat niemand in je omgeving kan meeluisteren.

  • Spreek af (liefst ook in de mediationovereenkomst) dat er op geen enkele wijze opnames worden gemaakt.

  • Vraag aan de mediator wat hij/zij doet om de online-bijeenkomst besloten te houden.

  • Heb je twijfels over de vertrouwelijkheid van de gesprekken? Maak het dan bespreekbaar.

Meer weten?

De mediators van Dialogue hebben ervaring met face-to-face én online mediation. Heb je een conflict en wil je onder begeleiding van een neutrale, onafhankelijke bemiddelaar weer constructief met de andere partij in gesprek komen, dan helpen we je graag. Stuur een e-mail aan Ellen van Gestel voor meer informatie of een afspraak.

 

 

Vragen?

Wil je meer weten over ons aanbod? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.