Opoen t

Tips en tops voor heldere communicatie op de werkvloer

Heldere communicatie op de werkvloer: inclusiviteit

Inclusiviteit betekent ook dat iedereen zich welkom en veilig moet voelen op de werkvloer. Heldere communicatie is daarbij van essentieel belang. Dat geldt op alle niveaus. Elodie Carmiggelt en Imke Blatter van Dialogue delen hun do’s and don’ts

 

*Leidt de generatiekloof tot onbegrip ten aanzien van ‘de jeugd ‘die het in jouw ogen toch zo slecht niet heeft? Probeer een vraag te stellen. Wees benieuwd. Zonder het antwoord van te voren al te hebben ingevuld.

 

*Als je niet begrijpt waarom alles ineens genderneutraal moet, kun je daar iets van ‘vinden’ maar je kunt ook vragen ‘hoe is dat voor jou?’ De antwoorden kunnen je verrassen. Als je hoort dat mensen zich niet herkennen in een biologieboek, besef je dat je daarmee mensen echt uitsluit.

 

*Het is niet zo dat door de aandacht die er is voor grensoverschrijdend gedrag, flirten niet meer mag of een compliment maken niet meer kan. Dat is niet de boodschap. Je kunt toestemming vragen of je een schouderklopje mag geven of een compliment. ‘Ik vind dat je het goed hebt gedaan, mag ik je een compliment geven?’

 

*In plaats van meteen met oplossingen te komen, waar leidinggevenden nog weleens toe neigen, is het sterker om te vragen wat iemand zou willen... Wat is je overkomen, wat heb je nodig?

 

*In een gelijkwaardig relatie wil je geen oplossing maar aandacht voor een probleem. Ga als patroon op dezelfde golflengte zitten als je medewerker. Stel je op als een beste vriend met een luisterend oor.

 

*Realiseer je dat wanneer iemand bij je komt omdat de werkdruk te hoog is, het vaak niet twee voor twaalf maar al twee over twaalf is. Vraag regelmatig naar de werkdrukbeleving. Haal het taboe eraf.

 

*Wanneer jonge mensen twijfelen of ze partner willen worden ‘kan ik dat wel waarmaken, is dit wel het goede moment’, helpt het om die vragen met een patroon of coach door te nemen. Kijk wat mensen nodig hebben om die stap te kunnen zetten. De prestatie generatie heeft het gevoel dat ze het elke dag moeten waarmaken. Ook voor ervaren mensen is iedere dag een leerproces en iedereen heeft weleens een offday.

 

*Geef bij je leidinggevende aan waar jij behoefte aan hebt. We hebben geleerd dat kinderen die vragen worden overgeslagen maar als je aan kunt geven wat voor jou werkt, kan dat helpen.

 

 

We kunnen zoveel van elkaar leren, over en weer.