Opoen t

In drie stappen van oud naar nieuw gedrag

In drie stappen van oud naar nieuw gedrag

Ken je dat? Er gebeurt iets en je doet vervolgens automatisch wat je meestal doet. Iemand vraagt je bijvoorbeeld waarom je in een door jou geschreven stuk iets vergeten bent te benoemen, en jij schiet meteen in de verdediging. Het voelt namelijk onrechtvaardig en daar kun je niet tegen. Zo ben je nu eenmaal.

Komen zulke automatismen nou zó vaak voor dat je erin vastloopt en wil je dat graag veranderen, dan kan coaching een adequaat hulpmiddel zijn. Bij coaching vind je de rust en tijd om te reflecteren. Waar komt je gedrag eigenlijk vandaan? Welke keuzes heb je om te veranderen? En welke manier van werken helpt je om niet steeds in je oude gedrag te vervallen?

Van gebeurtenis naar gedrag

We koppelen een situatie of gebeurtenis meestal rechtstreeks aan bepaald gedrag of een bepaald gevolg. Een leidinggevende die tegen je uitvalt leidt tot stress. Dat lijkt een directe stap te zijn.

Afbeelding1

Maar wat we niet beseffen, is dat er twee belangrijke stappen tussen zitten: je gedachten en je gevoel. Die woede van je manager roept (vaak onbewust) namelijk een bepaalde gedachte bij jou op, bijvoorbeeld: “zie je wel, ik faal weer”. En die gedachte leidt tot een gevoel, zoals “falen maakt me bang dat ik de controle verlies”.

 

Afbeelding2

Stap 1: Jouw vaste patroon

Hoewel je waarschijnlijk denkt dat de oorzaak van jouw stress bij je manager ligt, zijn er dus twee aspecten die bij jou vandaan komen: de gedachten en de gevoelens. En die zeggen meer over jou dan over die manager. Misschien lokt het gedrag van jouw manager wel stress uit, maar je komt in de stress doordat je een bepaald patroon van gedachten, gevoelens en gedrag vertoont dat je in vergelijkbare situaties al je hele leven laat zien.

Stap 2: Waar of niet waar?

Wil je komen tot nieuw gedrag, bijvoorbeeld stressvrij werken, dan zal je eerst stil moeten staan bij die onbewuste gedachte. Daar is rust en tijd voor nodig, waarbij coaching je kan helpen. Samen met je coach ga je op zoek naar het antwoord op de vraag “Is jouw gedachte wel waar?” Dat blijkt meestal niet het geval: waarom zou de conclusie van een woedende leidinggevende zijn dat jij wéér faalt? Het lijkt er meer op dat je een negatieve overtuiging over jezelf laat bevestigen door iemand die vervelend gedrag vertoont. Kortom, het klinkt als een irrationele gedachte.

Stap 3: Van nieuwe gedachte naar nieuw gedrag

Vervolgens ga je op zoek naar bewijzen voor het feit dat je gedachten irrationeel zijn. Die bewijzen zijn vaak ruimschoots aanwezig. Zo wordt het makkelijker om nieuwe, rationele (helpende!) gedachten te vinden. Die rationele gedachte ga je vervolgens in de plaats zetten van de irrationele gedachte. En die nieuwe gedachte leidt logischerwijs tot een nieuw gevoel. Hierdoor is nieuw gedrag makkelijk aan te leren.Afbeelding3

Life changing

Het principe is in feite bedrieglijk eenvoudig. Heb je eenmaal door hoe het werkt, dan kun je komen tot een nieuw patroon van gedachten, gevoelens en gedrag. Het proces dat je hiervoor moet doorlopen is echter wat minder simpel en er komt ook wel iets meer bij kijken. Maar toch, als je er de tijd voor neemt en je ervoor inspant, leidt het gelukkig vaak tot een ‘life changing’ resultaat.

Coen-schippers vierkantVoordeel van online coaching

Coen Schippers is al ruim 15 jaar coach bij Dialogue. De afgelopen vier jaar niet alleen ‘live’ (met cliënten aan tafel), maar ook zeer regelmatig online. Coen: “Voor beide vormen van coaching is wat te zeggen, maar ik ervaar in deze huidige tijd meer dan eens een voordeel van online coaching. En dat is vergelijkbaar met een gesprek voeren terwijl je naast elkaar in de auto zit. Je hebt alle tijd en je kunt nergens heen, maar het feit dat je elkaar niet steeds aankijkt, biedt een bepaalde veiligheid waardoor je makkelijk praat. Bij een online coaching voelt het alsof je gewoon bij elkaar aan tafel zit, maar de twee schermen geven toch een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daardoor wordt er vrijuit gepraat. Er daar is iedereen – juist nu – enorm bij gebaat.”

 

Vragen?

Wil je meer weten over ons aanbod? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.