Hier moet je op letten bij het kiezen van een coachopleiding

Hier moet je op letten bij het kiezen van een coachopleiding

Wil je aan de slag als professioneel coach? Dan is een goede opleiding essentieel. Maar welke opleiding is voor jou het meest geschikt? Er hoe kun je de verschillende aanbieders van elkaar onderscheiden? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte coachopleiding.Je inschrijven voor een opleiding tot coach doe je niet van de ene op de andere dag. De meeste opleidingen zijn een behoorlijke investering in tijd en geld, dus het is zaak de opleiding en het bureau te kiezen die je echt waar voor je geld bieden. Neem vooraf de volgende 7 zaken goed onder de loep:

 

De opleiding zelf:

  • De inhoud
  • Trainers en deelnemers
  • De duur
  • De kosten (wat is begrepen?)
  •  

Het opleidingsinstituut:

  • Past het bureau bij je?
  • Heeft het bureau/instituut een goede naam?
  • De ondersteuning vanuit het bureau/instituut
  •  

1. De inhoud van de coachopleiding

Een opleiding die over allerlei toeters en bellen beschikt, is weinig zinvol als het materiaal niet op een manier wordt gepresenteerd die voor jou logisch en aantrekkelijk is. Zoek je een instituut dat gespecialiseerd is in een bepaalde coachmethodiek of wil je vooral een inhoudelijk onderbouwde, praktijkgerichte opleiding die toegespitst is op jouw specifieke branche?

 

Omdat iedereen een eigen favoriete leerstijl heeft, is het belangrijk om te overwegen hoe goed je leert in de vorm die het opleidingsinstituut biedt. Wanneer je een opleiding volgt om coach te worden of om je coachingsvaardigheden te ontwikkelen, is een opleiding die voor 100% online plaatsvindt bijvoorbeeld niet geschikt.

 

De inhoud bij Dialogue

Bij Dialogue is ons doel om je kans op succes te maximaliseren. Omdat we erkennen dat iedereen het opleidingsmateriaal net een beetje anders leert en absorbeert, passen we in onze opleidingen Blended Learning toe.

 

vaardigheden-1

Blended Learning, het combineren van reguliere trainingsvormen met online trainingen, is voor ons het uitgangspunt voor een volwaardige opleiding. Een integrale gecombineerde aanpak waarbij we gebruik maken van alle mogelijke manieren om te leren en ontwikkelen is dan ook de insteek van onze coachopleiding.

 

Omdat we het belangrijk vinden om leervormen aan te bieden die niet alleen het leerproces versnellen, maar waar je ook energie van krijgt, wisselen we de theorie af met coachingsoefeningen met échte coachvragen. Je gaat dus direct met het geleerde aan de slag en krijgt waardevolle feedback van je trainers en mededeelnemers.

Naast de opleidingsdagen die je volgt, maken we gebruik van e-learning, intervisie en individuele coaching. Je krijgt toegang tot een digitale leeromgeving met de literatuur, artikelen en overig materiaal van de opleiding en waar je de e-trainingen kunt volgen. Ook na het afronden van de opleiding houd je toegang tot deze leeromgeving.

 

Omdat kleinere groepen meer rendement geven, zijn onze groepen niet groter dan 10 personen. Zo kunnen we veel aandacht besteden aan je persoonlijke ontwikkeling en je rol als coach. Voordat de opleiding begint, vul je een zelfassessment in en inventariseer je je persoonlijke leerdoelen en motivatie in een persoonlijk gesprek met één van onze trainers. Tijdens de opleiding voer je 3 individuele coachingsgesprekken met een vaste coach, werk je aan je eigen persoonlijk ontwikkeldocument en leer je van gerenommeerde gastsprekers op het gebied van coaching.

 

2. De trainers en andere deelnemers

In de coachbranche gaat het minder over “wie je kent” en meer over “wie jou kent – en waar je om bekend staat”. Kortom, de beste manier om een go-to-coach te worden – of je nu als zelfstandig ondernemer wilt werken of als “interne” coach in een organisatie aan de slag wilt – is door bekend te staan om je expertise in een specifiek deel van de markt (een zogenaamde niche).

 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, beperkt specialisatie je opties en potentiële cliënten niet, maar zorgt het er juist voor dat je exact de mensen aantrekt die specifiek met jou willen werken omdat je hun branche, organisatie of omstandigheden goed kent. Dit geldt in zekere mate – en in sommige branches nog meer dan in andere – ook voor opleidingsinstituten.

 

Wanneer je dus potentiële opleidingsinstituten vergelijkt, is het belangrijk je af te vragen of zij jouw branche kennen en een goed gevoel hebben bij en begrip voor jouw specifieke omstandigheden.

 

De trainers bij Dialogue

Ons doel is om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de stap naar coach of naar het toepassen van coachingsvaardigheden op de werkvloer. Daarom kiezen wij voor een gedegen aanpak. Onze trainers zijn ervaren coaches en trainers die zelf uit de praktijk komen. Zij weten daarom als geen ander dat samenwerken en carrière maken binnen branches met high-performance professionals om andere begeleiding, vaardigheden en ontwikkeling vraagt. De betrokkenheid en persoonlijke benadering van onze trainers zorgen er bovendien voor dat je in een ontspannen sfeer kunt werken aan je persoonlijke doelstellingen.

 

3. De duur van de opleiding

Coachopleidingen variëren enorm in de hoeveelheid tijd die nodig is om ze af te ronden – van slechts een paar uur training verspreid over een paar dagen tot meer dan 300 uur in de loop van enkele maanden. Dit is een belangrijk onderscheid omdat je toekomstige cliënten of collega’s op jouw kennis en expertise als coach vertrouwen. Je wilt er dus zeker van zijn dat je niet alleen goed voorbereid bent om in die ‘belangrijke coachschoenen’ te staan, maar dat je ook zelf vertrouwen hebt in je eigen coachingsvaardigheden.

We adviseren dan ook om verder te kijken dan de vraag “Hoe lang duurt het?” Stel jezelf liever de vragen: “Hoe grondig is de training die ik krijg?”, “In hoeverre sluit het aan bij mijn leerdoelen? en ”Hoe kan ik het in mijn agenda inpassen?”

 

De duur van de coachopleiding van Dialogue

De coachopleiding van Dialogue duurt in totaal 6 dagen. Deze dagen zijn over een periode van 3 maanden verspreid in 3 blokken die elk 2 dagen. De 2-daagse blokken beslaan 5 dagdelen van 9:00 – 17:00 uur, waarvan telkens de eerste dag ook een avondprogramma heeft.

 

Een groot deel van het programma – met name de intervisie, studie- en werkopdrachten en coachingsgesprekken met een oefencliënt – vindt buiten de trainingsdagen plaats en kun je zelf indelen, waardoor het programma flexibel en beheersbaar is en het merendeel van onze deelnemers het zonder problemen naast een fulltime baan (en een fulltime leven) kan volgen.

 

We zijn er trots op dat deelnemers aan onze coachopleiding keer op keer hetzelfde zeggen: “Het is verbazingwekkend hoe goed jullie programma werkt en hoeveel vooruitgang je binnen een paar maanden boekt.”

 

4. Kosten van de coachopleiding 

Coachopleidingen verschillen aanzienlijk in prijs. De sleutel tot het begrijpen van de prijs van een opleiding is zorgen dat je precies weet wat er in de kosten is inbegrepen. Sommige opleidingen lijken aanvankelijk minder duur, maar als je verder kijkt, kom je verborgen kosten tegen zoals de aanschaf van extra boeken of studiematerialen of examenkosten voor certificering.

 

De kosten bij Dialogue

Dialogue hecht veel waarde aan integriteit en transparantie – en dat geldt ook voor ons lesgeld. Daarom zorgen we ervoor dat je precies weet wat er in je investering is inbegrepen. Je all-inclusive lesgeld voor onze coachopleiding is €3750.

 

Met je investering krijg je toegang tot het volledige opleidingsprogramma, inclusief trainingsdagen, digitale leeromgeving (met blijvende toegang na afronding), lesmateriaal, trainingsacteurs, gastsprekers, een sfeervolle locatie en uitstekend verzorgde catering. Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken dat je tijdens of aan het einde van de opleiding voor onaangename verrassingen komt te staan.

 

5. Past het bureau bij je?

Wanneer je kiest voor een coachopleiding, wil je niet alleen dat de inhoud van de opleiding en de trainers voldoen aan je wensen en behoeften, maar ook dat het opleidingsinstituut bij je past. Als de missie, de kernwaarden en de identiteit van een opleider aansluiten bij jouw kernwaarden en overtuigingen, voelt het als een warm bad, krijg je energie en ben je beter in staat je leerdoelen te realiseren.

 

Past Dialogue bij jou?

Dialogue is een bureau voor ontwikkeling van talent en organisaties van hoogopgeleide professionals in de advocatuur, zorg, accountancy, rijksoverheid, het onderwijs en notariaat. Met advies, coaching, mediation en training ondersteunen we organisaties in hun organisatieontwikkeling, teams in hun teamontwikkeling en individuele personen in hun persoonlijke en vaardighedenontwikkeling.

 

De coachopleiding van Dialogue leidt je op om met succes de persoonlijke effectiviteit van anderen te vergroten, waardoor ze productiever, gelukkiger en meer voldaan zijn in hun loopbaan en in hun leven. Je leert anderen te inspireren, te motiveren en in beweging te brengen om datgene te doen waar ze zich eerder niet toe in staat voelden.

 

En omdat we bij onze coachopleiding de BarOn Emotional Quotient Inventory inzetten, een assessment dat 

de emotionele intelligentie test, zal je niet alleen waardevolle coachingsvaardigheden ontwikkelen, maar ook zelfkennis en zelfinzicht die je mee terug kunt nemen naar je organisatie, je klanten en je persoonlijke omgeving.

 

6. Hoe staat het bureau/opleidingsinstituut bekend?

Een coachopleiding vraagt een serieuze investering in tijd, geld en energie. Een belangrijke overweging bij de keuze van een opleider is daarom of het opleidingsinstituut zijn missie en programma net zo serieus neemt als jij – met andere woorden: doen ze wat ze beloven? Het vergelijken van de openbare visie, missie en kernwaarden van de opleider met de lesinhoud, de permanente ondersteuning van deelnemers en de houding van de trainers kan je helpen beslissen of het instituut haar beloftes nakomt – en jou uiteindelijk de kennis, vaardigheden en ondersteuning biedt die je nodig hebt om succesvol te zijn als coach.

 

Over Dialogue

Dialogue is een managementadvies en -trainingsbureau gespecialiseerd in de ontwikkeling van soft skills, leiderschap en samenwerken bij hoogopgeleide professionals. Kwaliteit staat bij ons voorop. Docenten en trainers werken continu aan de verbetering en actualisering van het materiaal dat gebruikt wordt voor de trainingen, opleidingen en programma’s. Kwaliteit van de trainingen wordt bepaald door de inhoud, de trainer(s), de organisatie en de didactiek.

 

Dialogue is aangesloten bij en lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding, de NRTO. Sinds november 2016 hebben wij het NRTO-keurmerk ontvangen. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk voldoet aan hoge kwaliteitseisen en is hierop getoetst door een externe certificerende instelling. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk is transparant over producten en diensten, biedt adequate dienstverlening, kent een professionele omgang met klanten, heeft deskundig personeel en meet de klanttevredenheid. Wij zijn dan ook trots op deze erkenning!

 

7. Ondersteuning vanuit het opleidingsinstituut

Bij het vergelijken van coachopleidingsinstituten is het cruciaal in overweging te nemen hoe elk instituut haar deelnemers ondersteunt, zowel tijdens als na de opleiding. Je volgt de opleiding tenslotte niet alleen voor de lol. Je hebt de ambitie om verschil te maken in de wereld: je wilt je kennis doorgeven, iets bijdragen en tegelijkertijd een nieuwe dimensie toevoegen aan je carrière.

 

Dus of je nou van plan bent om als coach te gaan werken binnen een organisatie, een eigen coachingspraktijk op te zetten of om je nieuwe coachingsvaardigheden in je huidige carrière toe te passen, je wilt dat het opleidingsinstituut dat je kiest de ondersteuning en middelen biedt die nodig zijn om jou als coach succesvol te maken. Van een goede coachopleiding mag je op zijn minst de volgende elementen verwachten:

Individuele coachingsgesprekken

Veelvuldig oefenen met het coachen in praktijksituaties

Een naslagwerk om na afloop van de opleiding op terug te kunnen vallen 

 

Tijdens de coachopleiding bij Dialogue voer je 3 individuele coachingsgesprekken met een vaste, ervaren coach. De coach ondersteunt je bij het creëren van een duidelijke visie over wie je wilt zijn en wat je als coach wilt bereiken en helpt je je persoonlijke leerdoelen te verhelderen en te realiseren.

In het eerste coachingsgesprek staat de persoonlijke biografie centraal die je vooraf opstelt aan de hand van een door Dialogue ontwikkeld model. In het tweede coachingsgesprek bespreek je de uitkomsten van de door jou ingevulde BarOn EQ-i ®. Hierdoor krijg je meer inzicht in je kwaliteiten en ontwikkelpunten op het gebied van persoonlijk leiderschap. Tenslotte werk je in het derde coachingsgesprek aan je persoonlijk coachingsprofiel.

 

Naast de theoretische kennis en vaardigheden, besteden we veel aandacht aan het oefenen met coachen in praktijksituaties. Dit oefenen doe je met elkaar met échte coachvragen en constructieve feedback.

Tijdens de opleiding krijgt je toegang tot een digitale leeromgeving. Hierin vind je niet alleen de literatuur, artikelen en het overige materiaal van de opleiding, maar in deze omgeving kun je ook de e-learning modules volgen. Ook na het afronden van de opleiding houd je toegang tot deze leeromgeving zodat de materialen als naslagwerk kunnen dienen.

 

Welke coachopleiding is de beste keuze voor jou?

Dialogue je de mogelijkheid en de middelen om je potentieel optimaal te benutten en je op te leiden tot een succesvolle coach. Onze coachopleiding is een levend, ademend en evoluerend programma. Onze trainers zijn keer op keer getuige van de mooie resultaten die de deelnemers boeken. Ons programma en de coachopleiding kunnen je leven veranderen en je helpen het leven van anderen te veranderen.

 

Kijk en vergelijk

We helpen je graag een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van de juiste opleider. Download hieronder de Checklist coachopleiding, waarmee je verschillende coachopleidingen kan vergelijken. 

 

Vergelijk coachopleidingen

Meer weten? 

Wil je meer weten over onze coachopleiding? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.