Het GROW model: Succesvol coachen in 4 stappen

Het GROW model: Succesvol coachen in 4 stappen

Als moderne leidinggevende haal je het maximale uit je team als je je medewerkers stimuleert, begeleidt en motiveert door middel van een coachende stijl van leidinggeven. Hiermee help je hen niet alleen betere beslissingen te nemen, maar ook om problemen op te lossen, nieuwe vaardigheden te leren en hun loopbaan verder te ontwikkelen. Met het GROW-model van John Whitmore help je je medewerkers in 4 eenvoudige stappen snel op weg.

 

 

cactus

De twee belangrijkste vaardigheden waarover je als coach moet beschikken, zijn goede vragen kunnen stellen en goed kunnen luisteren. Het GROW-model vormt hiervoor een uitstekende basis. Het model helpt bij het structureren van coachings- en begeleidingsgesprekken met teamleden. Daarnaast kun je het model inzetten om je coachees te helpen specifieke, duidelijke en haalbare doelen en acties te stellen voor zowel hun professionele als persoonlijke ontwikkeling. 

 

GROW staat voor:
G = Gewenst resultaat: wat is het doel van je coachee?
R = Realiteit: Waar is je coachee nu?
O = Opties: wat kan je coachee doen om het doel te bereiken?
W = Weg voorwaarts: wat is de toekomst van je coachee?

GROW model totaal

Gewenst resultaat

In de stap 'G’ van het GROW model stelt de coachee het 'wat' vast zodat het coachingsgesprek in alle duidelijkheid kan verlopen. De sleutel tot een succesvol coachingsgesprek is duidelijkheid over het doel, het resultaat of het prestatieniveau dat een coachee wil bereiken en een dieper inzicht in de motivatie erachter. Maak het doel SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

 

Realiteit 

Vraag de coachee vervolgens om zijn huidige realiteit te beschrijven. De realiteit draait helemaal om het 'nu' en is gericht op het nadenken over de huidige situatie. Deze stap van het GROW-model helpt je coachee zijn bewustzijn over het doel en zijn huidige situatie te verhogen. Waar ben je in relatie tot wat je wilt, wat heb je al geprobeerd en hoe ver ben je al gekomen? Stel in deze fase veel open vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, waar, waarom en hoe, en vraag door zodat je coachee helderheid krijgt over waar het nu écht om gaat. Pas als je coachee zijn huidige realiteit begrijpt, kan hij effectief een lijst met opties bedenken om het gewenste resultaat te bereiken.

 

Opties 

Nadat jullie samen de realiteit hebben verkend, is het tijd om te bepalen wat mogelijk is. In deze stap gaat de coachee op zoek naar de ‘opties’ die hij heeft om zijn doel te bereiken. Als coach help je je coachee om creatief te denken. Je moedigt hem aan om diep te graven en zoveel mogelijk opties te bedenken om zijn doel te bereiken. Let op dat je geen leidende vragen stelt. Laat de coachee vrijuit denken en zich niet beperken door ‘realistische' ideeën. Door het stellen van de juiste vragen inspireer je je coachee het ‘hoe’ grondig te verkennen, creatief te zijn en op een nieuwe manier problemen op te lossen.

 

Weg voorwaarts

Door de huidige realiteit te onderzoeken en de mogelijke opties te verkennen, heeft je coachee een goed beeld gekregen van manieren waarop hij zijn doel kan bereiken. De 'weg voorwaarts' helpt het resultaat van het coachingsgesprek voor de coachee te verduidelijken en geeft hem concrete acties om mee verder te gaan. De beste vragen in deze stap gaan diep en helpen de coachee concrete acties te ondernemen om stap voor stap om zijn doel te realiseren. Spreek samen een datum af waarop je de voortgang van de coachee bekijkt.

 

Het GROW model is een bewezen hulpmiddel dat mensen helpt om haalbare doelen te stellen en te streven naar een betere toekomst. 

 

Wil je ook medewerkers coachen, maar heb je nog niet de juiste vaardigheden? Schrijf je dan in voor onze Coachopleiding. Ben je zelf op zoek naar een (online) coach? Ook dan staan we voor je klaar!

Meer weten?

Wil je meer weten over onze coachopleiding of wil je direct een (online) coach gesprek plannen? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.