Duurzaam contracteren

Duurzaam contracteren

Eerst goed met elkaar praten over de verwachtingen van een samenwerking alvorens een contract af te sluiten blijkt te leiden tot duurzame contracten. Merlijn Mazairac, Erik van der Meulen en Monique van de Griendt schreven voor het Tijdschrift Conflicthantering over hun ervaring met ‘duurzaam contracteren’.

 

Wat is het, hoe werkt zo’n contracteringsproces en welke vaardigheden heb je ervoor nodig? ‘Eigenlijk is het proces van duurzaam contracteren een soort van pre-mediation, of misschien zelfs wel een permanente mediation.’

 

Sinds enkele jaren zien we dat duurzaam contracteren, ook wel conscious contracting genoemd, steeds meer bekendheid krijgt. Een duurzaam contract is een overeenkomst in heldere taal die niet zozeer is gericht op de juridische do’s and don’ts en het afdekken van risico’s voor als het misgaat, maar op gedeelde waarden en transparante doelstellingen. Met deze manier van contracteren stellen de contractspartijen de dialoog voorop en zorgen zij ervoor dat de wederzijdse intenties bij de relatie helder zijn en blijven, zodat zij eventuele conflicten zelf kunnen oplossen, met telkens de oorspronkelijke doelstellingen op het netvlies. Anders dan bij traditionele contractering staan partijen niet tegenover elkaar met een partijdige jurist aan hun zijde, maar gaan partijen in volstrekte openheid het gesprek aan, liefst met een onpartijdige procesbegeleider of mediator. Duurzaam contracteren is bedoeld voor partijen die willen handelen op basis van gelijkwaardigheid en een gezonde relatie willen aangaan met elkaar. Dat kan zowel bij algemene (onbenoemde) verbintenissen, zoals een samenwerkingsovereenkomst, maar ook de arbeidsovereenkomst of mediation overeenkomst kan op deze manier worden aangegaan.

 

Lees hier het volledige artikel.

 

 

Vragen?

Heb je vragen over duurzaam contracteren? Neem dan gerust contact met ons op via info@dialoguebv.nl