Opoen t

Een ware klassieker en inmiddels de basis voor patroonstrainingen

Een ware klassieker en inmiddels de basis voor patroonstrainingen

Het boek De (pro)actieve Patroon richt zich niet alleen op het begeleiden en opleiden van advocaten, maar ook op startende juristen in het algemeen. Voor de derde druk hebben auteurs Christ’l Dullaert en Monique van de Griendt, trainer/opleider Marc Kraus gevraagd om als derde auteur mee te werken. Met als doel dat zijn meest recente ervaringen als trainer worden meegenomen in dit boek. “Ik vond het een eer dat Monique en Christ’l mij als mede-auteur vroegen mee te werken aan het boek, of beter het was erg leuk om gevraagd te worden de praktijkervaringen als trainer te gebruiken voor een nieuwe druk om die zo relevant mogelijk voor de praktijk te maken en te houden” begint Marc zijn verhaal.

 

“Mijn praktijkkennis was waardevol voor het boek”

Maandag 8 november was de officiële boekpresentatie waarin het boek overhandigd werd aan de Amsterdamse Deken E.J. Henrichs. Maar voordat dát plaatsvond, gingen we kort in gesprek met de auteurs over hun visie op het boek en waarom een herziene druk nodig was.

“We kwamen erachter dat een aantal zaken gedateerd waren in de vorige editie (red. De (pro)actieve Patroon tweede druk), daarbij vroeg de nieuwe Beroepsopleiding Advocaten (BA) om een update”, geeft Mark aan. “Daarnaast zijn er een aantal onderwerpen zoals stress en generatieverschillen die veel meer aandacht krijgen. Het is  interessant om daar in de herziene druk aandacht aan te geven. Juist voor die onderwerpen ben ik gevraagd mijn steentje bij te dragen en mijn praktijkkennis te delen.”

“Het kwam volgens mij ook door de feedback van een cursist van een Patrooncursus ”, vult Christ’l het verhaal van Marc aan. “Wij realiseerden ons toen ook dat de inhoud verouderd was, mede door de veranderingen van de beroepsopleiding. Er moest dus een update komen, omdat het boek nog steeds een basisboek is voor de meeste patroonstrainingen”.

Christ’l schreef al eerder boeken in samenwerking met Monique. Als oud-advocaat, ervaren (internationaal) trainer én eigenaar van Le Tableau, weet zij als geen ander wat een (aankomend) patroon nodig heeft aan informatie voor de aansturing van zijn/haar stagiair. “Velen zullen het boek wellicht niet uitlezen”, zegt Christ’l. “Maar dat hoeft ook niet. Wij hoorden vaak dat patroons het boek er op nasloegen wanneer ze bijvoorbeeld tips nodig hadden bij een feedbackgesprek en dat is precies waar het boek ook voor bedoeld is.”

In dialoog blijven met elkaar is belangrijk om succes te behalen
Je zou kunnen stellen dat het schrijven van een boek met drie auteurs een uitdaging is. “We hebben van tevoren een verdeling gemaakt wie welke hoofdstukken voor zijn/haar rekening neemt”, zegt Monique tevreden. “De onderlinge samenwerking was goed. Mijn persoonlijke uitdaging was tijd”. Monique is als oud-advocaat en directeur van Dialogue betrokken geweest bij het schrijven van meerdere relevante vakboeken. “Voor het schrijven van een boek is het belangrijk om voldoende tijd en focus te hebben. Tijd is schaars, dus dat was een uitdaging”. Marc beaamt dit: “Het werkte erg goed, er was een hele fijne chemie met Christ’l en Monique".

 

Vragen?

Interesse of vragen over de Patroonscursus? Neem dan contact met ons op via info@dialoguebv.nl of bel ons op 035 - 54 11 844.